Algılama ve Söndürme Sistemleri

On Nisan 30th, 2010, Kategori: Söndürme Cihazları by Algılama ve Söndürme Sistemleri için yorumlar kapalı

Yangın algılama sistemi içinde projenin ihtiyaçları doğrultusunda analog adresli veya konvansiyonel optik duman dedektörleri, ısı dedektörleri, ısı artış hızı dedektörleri, ısı+optik duman dedektörleri (multi dedektörler), alev dedektörleri, lazer tip hızlı dedektörler, kanal dedektörleri, ışın (beam) dedektörleri, yangın ihbar butonları, kontrol ve monitör modülleri, yangın ihbar sireni, flaşörü ve hoparlörü vb gibi ürün ve aksesuarlar kullanılmaktadır.

Yangın İhbar Butonu

Yangın İhbar Dedektörü

Yangın İhbar Sireni

Otomatik söndürme sistemleri
Değerli cihaz, ekipman ve bilgilerin depolandığı mahallerin yangına karşı korunması için geliştirilen otomatik algılama ve söndürme sistemleri elektronik (algılama) ve mekanik (söndürme) olmak üzere 2 ana başlığa ayrılır. Günümüzde söndürücü gaz olarak en yaygın kullanımı olanlar FM 200, FE 13, Argon ve CO2 olarak  karşımıza çıkmaktadır. Otomatik söndürme sistemlerinde “Total Flooding” uygulamalarında kullanılan her bir gazın avantaj ve dezavantajları vardır. Dolayısı ile sistem tasarlanırken, taleplerin ne olduğu gözden geçirilmeli ve buna uygun gaz seçimi yapılmalıdır.
Otomatik yangın söndürme sistemlerinde kullanılmakta olan Halon gazının, ozon tabakasına verdiği zarar yüzünden tüm dünyada üretiminin durdurulmasıyla, önceleri ilk alternatif olarak halihazırda kullanılmakta olan karbondioksit (CO2) ön plana çıkmıştır. Ancak CO2’nin boşaltıldığı mahalde solunum yapılmasını engellemesi ve bu nedenle insan sağlığı açısından risk taşıması, sürekli olarak yeni alternatif arayışını gündemde tutmuştur. Bu süreçte çeşitli üreticilerin Halon gazına alternatif araştırmalarını devam ettirmişler ve değişik özelliklerde birçok yeni söndürme maddesini onay kuruluşlarına sunmuşlardır.

FM 200 ve NAFS III bu süreçte öne çıkan gazlar olmuştur.  NAFS III gazı negatif özelliklerinin fazlalığı nedeni ile günümüzde artık kullanım dışı kalmıştır. Halon gazı alternatiflerinden FE 13 bu süreçte “clean agent” maddeler sınıfında yerini almıştır. Bu gazlara ilişkin değer tabloları uygun gaz seçiminin yapılmasında faydalı olacaktır.


Spring Sistemi
Sprinkler sistemleri su besleme kaynağı, pompa istasyonu, sprinkler elemanları ve ikaz verme düzeninden oluşur. En büyük avantajı, insan müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak devreye girmesidir.

Özellikle depolar, antrepolar, kapalı garaj, fabrikalar, çok katlı binalar, kamuya açık insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde mutlaka kullanılmalıdır.

Ayrıca tehlikeli madde yangınlarında ( petrol yangını, plastik yangını, kimyasal yangını vb) köpük kuplajıyla daha iyi sonuç alınır.


Davlumbaz Sistemi
Günümüz mutfak sistemleri, ortamda bulunan yanıcı yağlar ve yüksek miktarda ısı sebebiyle, sürekli olarak yangın riski barındırmaktadır. Havalandırma sisteminin çalışmasıyla ortamdan uzaklaştırılan buharın içerdiği yağ, davlumbazda, filtrede ve havalandırma kanallarında birikir. Elektrik ve gaz hatları bölgenin yangın riskini arttırır ve yangın durumunda bu hatların kesilmesi gerekir. Dizayn ve kurulumunu yaptığımız otomatik davlumbaz altı söndürme sistemi ile, tüm farklı risk alanlarını korunur ve tüm yan fonksiyonlar yerine getirilir.

Orsa Bioversal Yangın Söndürme ve Güvenlik Sistemleri